Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Το Κέντρο Βαλκανικής Λαογραφίας του Λ.Ε. Καβάλας επισκέπτεται αύριο το Λ.Ε. Λήμνου

Μετά από πρόσκληση του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας μέλη και χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Λήμνου θα επισκεφθούν αύριο Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στη 13.30 μ.μ. το κτίριο του ΛΕΚ. Μέλη του ΔΣ του Λ.Ε.Καβάλας θα υποδεχθούν τα μέλη του Λ.Ε.Λήμνου και θα τους ξεναγήσουν στο Κέντρο Βαλκανικής Λαογραφίας. Το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου έρχεται στην Καβάλα με αφορμή και τη συμμετοχή του στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων που θα πραγματοποιηθεί στο Χώρο Τεχνών στη Βέροια στις 22 και 23 Μαρτίου.

Στην Ιερά Μονή Νικητών το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας στους Δ' Χαιρετισμούς

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας διοργανώνει για τους φίλους και τα μέλη του εκδρομή – προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος (Νικητών Καβάλας) προκειμένου να παρακολουθήσουν τους Δ’ Χαιρετισμούς. Η διαδρομή από Καβάλα είναι περίπου 45 λεπτά. Η αναχώρηση θα γίνει στις 15.45 μ.μ. μπροστά από τις σημαίες στο Δημοτικό Κήπο. Κόστος 6 ευρώ/άτομο. Για συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα : 2510223648 και 6948587962. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ – ΝΙΚΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ Μέσα σε μια βραχώδη, ανισόπεδη αλλά καταπράσινη περιο¬χή που περικλείουν τα χωριά Μακρυχώρι, Ελαφοχώρι, Δύσβατο και Στεγνό της ορεινής περιοχής του Νέστου βρίσκεται ένα ακόμη ταπεινό εργαστήρι της προσευχής, πραγματική όαση μέσα στη σημερινή εποχή μας. Πρόκειται για την "Ιερά γυναικεία κοινοβιακή Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος" των Νικητών. Είναι ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, που με την πνευματική του ακτινοβολία δεσπόζει σ' όλη την ανατολική περιοχή αυτής. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σχεδόν εγκαταλελειμμένο σήμερα οικισμό των Νικητών απ' τον οποίο πήρε το γνωστό λαϊκό της όνομα ως "Μονή των Νικητών". Αφιερώθηκε στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού απ' την ομώνυμη θαυματουργό εικόνα που "βρέθηκε" εδώ κατά τρόπο περιπετειώδη. Η προϊστορία της Μονής και η πρώτη "μορφή" αυτής αρχίζει μόλις το 1969. Τότε ιδρύθηκε το πρώτο Προσκύνημα, το γνωστό γυναικείο ησυχαστήριο των δύο μοναστηριών, με τις οποίες λύθηκε και το οξύ πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους κατοίκους της περιοχής από τη διεκδίκηση της θαυματουργού εικόνας του Χριστού.

Ανοιχτό Εργαστήρι για νέους και παιδιά το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας



Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας  διοργανώνει «Ανοιχτό Εργαστήρι» «Πάρε τους φίλους και έλα» αφιερωμένο στην παράδοση, το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας από τις 11.00 π.μ. έως τη 13.00 μ.μ..  Το ΛΕΚ καλεί τα παιδιά και τους νέους της πόλης να συμμετάσχουν στο Ανοιχτό Εργαστήρι της Παράδοσης για μια μοναδική, διαφορετική βιωματική εμπειρία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
§         Εκμάθηση Παραδοσιακών Χορών
§         Παραδοσιακά Παιχνίδια
§         Εκμάθηση Επιτραπέζιου Αργαλειού και

§         Δημιουργικό Παραδοσιακό Εργαστήρι

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Πετυχημένη η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων με ομιλήτρια την καθηγήτρια σωματικής αγωγής, ολιστική θεραπεύτρια και ρεφλεξολόγο Μαρία Αγγέλου

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας μίλησε το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου 2014 η Μαρία Αγγέλου με θέμα : «Μάθετε τι λέει το δικό σας σώμα για την εσωτερική του αρμονία». Η Μαρία Αγγέλου είναι ολιστική θεραπεύτρια, ρεφλεξολόγος και καθηγήτρια σωματικής αγωγής. Είναι εξειδικευμένη στην εξισορρόπηση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών μέσω μυονευρολγικών ασκήσεων . Επίσης προσεγγίζει την εξισορρόπηση της αρμονίας του σώματος προτείνοντας συμπληρώματα διατροφής και την αποφόρτιση των συναισθηματικών εντάσεων μέσα από διαφορετικές τεχνικές όπως οι ήχοι Hemi-Sync®, η μέθοδος ΤFT κ.ά.Η Μαρία Αγγέλου κέρδισε τους παρευρισκόμενους με τον χαρισματικό της λόγο . Η ομιλήτρια ξεκίνησε με μια εύστοχη ερώτηση. "Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σημαίνει πραγματικά υγεία;" ΄Ανέλυσε το τρίγωνο της υγείας που είναι η Δομή, Διατροφή-Βιοχημεία και Συναίσθημα. ΔΟΜΗ(οστά, μύες, σύνδεσμοι): Γίνεται αξιολόγηση μέσω εξειδικευμένων μυϊκών τεστ και διόρθωση των ανισορροπιών μέσω ελαφριών πιέσεων και ειδικών Μυονευρολογικών ασκήσεων. ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ: Εντοπίζονται τυχόν τροφικές δυσανεξίες με τη χρήση του κινησιολογικού τεστ και έλεγχος φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής, βοτάνων και τροφών που θα ενισχύσουν την καλή υγεία του κάθε ατόμου ξεχωριστά. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ: Με τη χρήση του κινησιολογικού τεστ εντοπίζεται ποια τεχνική θα βοηθήσει την συναισθηματική εξισορρόπηση του ατόμου, κυρίως σε ασυνείδητα και υποσυνείδητα συναισθήματα. Χρησιμοποιούνται: χρωματοθεραπεία, ήχοι Hemi-Sync, ανθοϊάματα του Dr Bach, τεχνικές απελευθέρωσης συναισθήματος TFT-ESR, θετικές δηλώσεις. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να έχουν μια βιωματική εμπειρία των μυϊκών τέστ του βασικού εργαλείου της Συστηματικής Κινησιολογίας που είναι μια ολιστική θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί τον μηχανισμό βιοανατροφοδότησης του σώματος μέσα από αυτά για να πάρει πληροφορίες για τη λειτουργία των συστημάτων του σώματος. Ένας σωματικός πόνος μπορεί να οφείλεται στη διαταραχή μιας από τις τρεις βασικές αρμονίες : α) της μυοσκελετικής λόγω κακής ευθυγράμμισης των οστών β) της βιοχημικής λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών και τοξικότητας και γ) της συναισθηματικο-νοητικής λόγω εσωτερικών συγκρούσεων. Η αιτία του πόνου μας μπορεί να βρίσκεται σε κάτι που φάγαμε ή ήπιαμε, στον τρόπο που καθόμαστε, στα παπούτσια που φοράμε ή στις φορτισμένες σκέψεις μας. Το κάθε τι αποτυπώνεται. Όμως το ίδιο το σώμα μπορεί να μιλήσει για τις ανάγκες του σε μια γλώσσα που ο συνειδητός νους αγνοεί. Θα πρέπει να αναφερθεί τέλος, η άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης, ο εξαιρετικός μπουφές και το υπέροχο art la table.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΘΕΣ – Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ο Σοφός και ανερμήνευτος Δημιουργός έπλασε δύο ανθρώπινα όντα, τον άνδρα και τη γυναίκα, τον καθένα από διαφορετικό υλικό. Όρισε όμως, ενώ είναι ανόμοιοι, να έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή.
Αν και θεωρητικά είναι ίσοι άνδρας και γυναίκα, οι αντιλήψεις επί πολλούς αιώνες εξετίμησαν περισσότερο τη γέννηση του αγοριού και πολύ λιγότερο τη γέννηση του κοριτσιού. Επόμενο ήταν το μεν αγόρι να τύχει περιποίησης, φροντίδας και συμπεριφοράς τέτοιας, ώστε να γίνει άντρας, δυνατός πολεμιστής, προμηθευτής, η ασφάλεια της οικογένειάς του. Τη γυναίκα, το κορίτσι το περίμενε εντελώς διαφορετική τύχη. Έπρεπε να είναι κλεισμένο στο σπίτι, να ασχολείται με αυτό και με την περιποίηση των άλλων μελών.
Η γυναίκα του χθες, κόρη αδερφή, σύζυγος, με τις πολλές διαφορές που είχε σε σχέση με τον άντρα, δια μέσου των αιώνων αδικήθηκε, απαξιώθηκε ως κατώτερο ον (res=πράγμα), έγινε ηττοπαθής, πίστεψε – μάλλον την έκαναν να πιστέψει – ότι είναι αδύναμη (ασθενές φύλο), δεν χρειαζόταν να μορφωθεί, να εργασθεί έξω από το σπίτι. Δεν τη ρώτησε κανένας αν ήθελε και κάτι άλλο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ψυχής της, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, τις επιθυμίες, την εξωτερίκευση δεξιοτήτων, ώστε να μη νιώθει κατώτερη, αλλά άξια θαυμασμού, δυνατή και ικανοποιημένη. Αναγκάστηκε να σβήσει τα όνειρά της, να ψαλιδίσει τις φιλοδοξίες και τις επιθυμίες, κατάντησε ένα άβουλο ον που τρεφόταν από τα ψίχουλα της φροντίδας του άνδρα.
Και μπήκε μέσα στον γάμο, γιατί μέσα στην άγνοιά της τον θεώρησε ως «ένα πύργο υψίστης ασφαλείας». Αν έβρισκε την πολυπόθητη ασφάλειά της, καλώς. Αν δεν την εύρισκε, δυστυχώς, «πάλιν καλώς». Πλήρωσε την ασφάλειά της – την πραγματική ή την εικονική – με την υποταγή της, με τη θυσία των «θέλω» της, συμβιβάστηκε με την αντίληψη της εποχής ότι ο άνδρας άξιζε, η γυναίκα όχι. Δεν είχαν καταλάβει ότι ο άνδρας είναι το τζάκι μέσα στην οικογένεια και η γυναίκα η φωτιά που ζεσταίνει και φωτίζει.
Οι αιώνες πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν. Άλλαξαν και οι συνθήκες και οι αντιλήψεις και οι εκτιμήσεις για την αξία και την προσφορά της γυναίκας. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τη δικαίωσή της.
Η γυναίκα σήμερα βγήκε στο προσκήνιο της ζωής δυνατή, αποφασιστική, ικανή να αντιμετωπίσει ότι απαρχαιωμένο και άδικο και έτοιμη να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες της, να δώσει ζωή στα όνειρά της, να γίνει δρομέας που μπορεί να ξεπερνά τα εμπόδια. Και κατάλαβε ότι μπορούσε στη ζωή να γίνει μαραθωνοδρόμος, αλλά και να περπατήσει ανάμεσα σε «ανθισμένες αμυγδαλιές». Είχε βρει τώρα τη χαμένη χαρά της ζωής. Τα τείχη που την είχαν φυλακίσει τα γκρέμισε και βγήκε στον ελεύθερο χώρο, έξω από το σπίτι, χωρίς βέβαια, να ξεχνά τον αρχικό της χώρο, το σπίτι. Έπαιξε όλους τους ρόλους που οι άλλοι της ανέθεσαν, χωρίς να την ρωτήσουν. Τους έπαιξε όσο καλύτερα μπορούσε, στο θέατρο της ζωής.
Την βοήθησαν τα φεμινιστικά κινήματα, αλλά πριν από αυτά η χριστιανική αλήθεια «ουκ έν άρσεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς εις έστε..». Με την έξοδό της από το σπίτι η σημερινή γυναίκα εργάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμη και σε αυτές τις διευθυντικές, όπου διαπρέπει, συμμετέχει σε ομάδες ερευνητικές όλων των επιστημών, έγινε οικονομικά ανεξάρτητη και σεξουαλικά απελευθερωμένη.
Και όμως, παρ όλες τις επιτυχίες της, συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ ζει μέσα σε πλήθος ανθρώπων και απολαμβάνει τις επιτυχίες της, νιώθει πολλές φορές την τόσο βασανιστική μοναξιά της. Οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν τη γυναικεία μελαγχολία που απειλεί όλο και περισσότερο τον πολιτισμό μας. Υποθέτουν πως η αιτία είναι ότι η σημερινή γυναίκα δεν έφυγε απλώς, αλλά απομακρύνθηκε από τον εαυτό της, αγνόησε τι μπορεί και τι δεν μπορεί, δεν έβαλε όρια στις φιλοδοξίες, με τον αέρα ότι τα πάντα μπορεί και μάλιστα τέλεια, ανέβηκε υπερφίαλα στον έβδομο ουρανό και τώρα προσπαθεί να προσγειωθεί ομαλά για να συναντήσει τον άνδρα και να σταθεί δίπλα του συνοδοιπόρος στο δύσβατο δρόμο της ζωής.
Αν παρακολουθήσει κανείς την ψυχολογία της σύγχρονης γυναίκας στην καθημερινή πράξη, θα παρατηρήσει ότι μετά από τόσες επιτυχίες και προόδους έρχονται στιγμές που μελαγχολεί. Πότε όμως; Όταν για την προσφορά της εισπράττει αχαριστία, περιφρόνηση, απαξίωση. Την πληγώνει βαθιά, όταν ακούει τη φράση «γυναίκα είναι, άφησέ την να λέει τα δικά της», κι ας έχει τόσες επιτυχίες και μεγάλη καριέρα. Τότε την πνίγει το παράπονο, παλεύει μέσα της, φοράει το προσωπείο της και κρύβει την ταραχή στον μέσα της κόσμο. Τότε θέλει να φωνάξει δυνατά : «Εάν με προσέξετε δε θα μελαγχολώ, θα τραγουδώ τη ζωή και τη δική μου και τη δική σας».
Πότε νιώθει ευτυχισμένη; Όταν τη σέβονται, την υπολογίζουν, την εκτιμούν, την αποδέχονται, της λένε λόγια αγάπης.
Αντί άλλου επιλόγου, επικυρώνονται τα όσα ειπώθηκαν με μια μαντινάδα γέρου Κρητικού προς την ηλικιωμένη συμβία του :
«Θέλω λουλούδια πλαστικά
στον τάφο μου επάνω
να μην θέλουνε πότισμα
σε κόπο μη σε βάλω»


                                                  ΑΘΗΝΑ ΜΑΛΤΙΔΟΥ - ΠΑΠΑΡΑΛΛΗ

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Διαδραστική ομιλία στο Λύκειο Ελληνίδων : "Μάθετε τι λέει το δικό σας σώμα για την εσωτερική του αρμονία"

Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας
σας προσκαλεί
σε μια διαδραστική ομιλία  
της καθ. Φυσικής Αγωγής, ολιστικής θεραπεύτριας - ρεφλεξολόγο κ. Μαρία Αγγέλου
με θέμα «Μάθετε τι λέει το δικό σας σώμα 
για την εσωτερική του αρμονία» ,
την Δευτέρα  10 Μαρτίου 2014, στις 19.00,
                  στο χώρο του Λ.Ε.Κ., Ευγενίου Ιορδάνου & Αριστείδου