Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας από το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας «Το γυναικείο κίνημα και η συμβολή του στην εξέλιξη της γυμναστικής των θηλέων»

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας (οδός Ευγενίου Ιορδάνου με Αριστείδου γωνία), η Λίλιαν Βουζανίδου, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής, μίλησε με θέμα: «Το γυναικείο κίνημα και η συμβολή του στην εξέλιξη της γυμναστικής των θηλέων». Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας κ. Μαρίνα Φιλιππίδου προλόγισε την εκδήλωση κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή στους αγώνες των γυναικών για την ισότητα των δύο φύλων και την θέση της γυναίκας.
Η ομιλήτρια Ευαγγελία Βουζανίδου γεννήθηκε στην Καβάλα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και υποψήφια διδάκτωρ του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με αντικείμενο την ιστορία της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού. Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει προφορικές ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δημοσιεύσεις άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και τη συγγραφή του βιβλίου: «Η Καβάλα του αθλητισμού, ένας αιώνας 1906-2006», που εκδόθηκε το 2013. Εργάζεται ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Καβάλα.
Στην ομιλία της η κ. Βουζανίδου αναφέρθηκε στο γυναικείο κίνημα από το 1789, 1820 και 1834 που εμφανίζονται τα πρώτα γυμνάσια καθώς και στην εξέλιξη της γυμναστικής και της συμμετοχής των κοριτσιών στην γύμναση από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα. Αναφέρθηκε στα αθλητικά σωματεία της Καβάλας. Μάλιστα το 1906, όπως είπε, ιδρύθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος «Οι Φίλιπποι» με σκοπό τη διάδοση της γυμναστικής σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η δε παρουσία των γυναικών σε αυτόν έγινε αισθητή το 1937, όταν αθλήτριες του συλλόγου έλαβαν μέρος σε αγώνες. Ήταν από τους πρώτους συλλόγους που έθεσαν τις βάσεις του γυναικείου αθλητισμού της επαρχίας. Ένα χρόνο μάλιστα μετά τη συμμετοχή αθλητριών του συλλόγου της Καβάλας σε αγώνες δύο από αυτές κατατάσσονται ανάμεσα στις καλύτερες του 1938 σε όλη την Ελλάδα.
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές, όταν δύο παλιές αθλήτριες του Συλλόγου «Οι Φίλιπποι» οι κυρίες Παπάζογλου και Παυλίδου μιλώντας στο ακροατήριο αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν ως γυναίκες στις προπονήσεις τους αλλά και στις ευχάριστες αναμνήσεις από τις σημαντικές διακρίσεις που είχαν με πανελλήνια ρεκόρ σε αγώνες κατά την δεκαετία του ’50 και ’60.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου