Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας

Συγκροτήθηκε σε σώμα την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 το βράδυ, στα γραφεία του, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας.
Το νέο ΔΣ του ΛΕΚ είναι:
Πρόεδρος :  Ευτέρπη ΣΑΜΑΡΑ
Αντιπρόεδρος Α’ : Μαρίνα ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
Αντιπρόεδρος Β’ : Σεβαστή ΔΑΜΠΑΛΑ
Γενική Γραμματέας : Μαρία ΚΑΡΑΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ
Ειδική Γραμματέας : Ευαγγελία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Ταμίας : Ανδρομάχη ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ
Μέλη : Μαρία ΑΡΓΥΡΗ, Βενετία ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ, Αικατερίνη ΔΡΑΚΟΥ, Φερενίκη ΖΑΡΖΑΒΑΤΣΑΚΗ, Ευμορφία ΚΑΤΣΙΚΑ, Αναστασία ΚΟΒΟΥΣΙΑΔΟΥ, Ευδοξία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΟΥΛΙΟΥ, Κωνσταντίνα ΣΑΜΑΡΑ, Ιωσηφίνα ΣΕΧΛΙΔΟΥ.
Έφορος ιματιοθήκης : Ανδρομάχη ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ
Έφορος χορού : Ευτέρπη ΣΑΜΑΡΑ
Έφορος γραφείου : Ευαγγελία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Έφορος ιστορικού αρχείου : Ευτέρπη ΣΑΜΑΡΑ
Έφορος δημοσίων σχέσεων, διεθνών σχέσεων, διαχείρισης αρχείου τύπου και υπεύθυνη γραφείου τύπου : Βενετία ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ
Έφορος εθνικών παραδόσεων και λαογραφικού αρχείου : Ιωσηφίνα ΣΕΧΛΙΔΟΥ
Έφορος οικοτεχνίας : Ιωσηφίνα ΣΕΧΛΙΔΟΥ
Έφορος φιλολογικού : Ευτέρπη ΣΑΜΑΡΑ
Έφορος βιβλιοθήκης : Φερενίκη ΖΑΡΖΑΒΑΤΣΑΚΗ
Έφορος μουσικής : Κωνσταντίνα ΣΑΜΑΡΑ
Έφορος εορτών και δεξιώσεων : Μαρία ΚΑΡΑΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ
Κοσμήτωρ : Μαρία ΑΡΓΥΡΗ  

                                                                                    

Η γωνιά του ΛΕΚ - ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα του νέου χρόνου. Ο παλιός χρόνος έφυγε.
Τι είναι όμως η έννοια «χρόνος», την οποία προσφέρουμε συχνά μέσα στην καθημερινότητά μας με λέξεις μικρές, αλλά δηλωτικές του χρόνου, π.χ. πέρυσι, φέτος, παρόν, παρελθόν κ.ο.κ.; Αν ερωτηθούμε, στην προσπάθειά μας; Να απαντήσουμε, τότε κατανοούμε τη δυσκολία, την άγνοιά μας, προβληματιζόμαστε και μένουμε μ’ αυτόν.
Από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα προσπάθησαν αστροφυσικοί, αστρονόμοι, φιλόσοφοι να προσεγγίσουν και να ορίσουν τι είναι «χρόνος». Τον κατακερμάτισαν, τάχα για καλύτερη κατανόησή του, και ονόμασαν τα κομμάτια του χιλιετηρίδες, αιώνες, έτη, μήνες κ.λ.π.
Ο κατακερματισμός αυτός βοήθησε τους ανθρώπους να συνεννοούνται μεταξύ τους, αλλά και πάλι η έννοια «χρόνος» δεν έγινε κατανοητή. Γιατί, τελικά ποια είναι η αληθινή και ακριβής διάσταση αυτής της φυσικής έννοιας, «του χρόνου», που μετρούν τα ρολόγια μας; Ποια είναι η ουσία του συνεχώς ρέοντος χρόνου, που καλύπτεται μερικώς από τις έννοιες «παρελθόν, παρόν, μέλλον»;
Η Αντιγόνη Βαλάκου σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις της λέγει : «Το παρελθόν μας κυνηγά και το μέλλον μας περιμένει στη γωνία. Ποιος το ξέρει»;
Η ικανοποιητική απάντηση παραμένει ακόμα πεισματικά μέσα στα δαιδαλώδη μονοπάτια των φιλοσοφικών και μεταφυσικών στοχασμών. Βέβαια, θεωρήθηκε για τους αρχαίους πολιτισμούς μέγα κατόρθωμα η «κλεψύδρα», τι «ηλιακό ωρολόγιο», η διαίρεση του χρόνου σε έτη, μήνες, εβδομάδες, ημέρες κ.λ.π. Για τη σύγχρονη επιστήμη και διανόηση η κατανόηση του χρόνου εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα». Τελευταία λέξη δεν υπάρχει. Μόνο προσπάθεια προσέγγισης υπάρχει, χρησιμοποιώντας τα μοναδικά θεϊκά στοιχεία, την ψυχή και τον νου».
Ποια η σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο;
Υπάρχει ο υποκειμενικός χρόνος, που τον ονομάζουμε και ψυχολογικό π.χ. πως πέρασες τον χρόνο σου; πως πέρασε η ώρα δεν το κατάλαβα. Υπάρχει και ο αντικειμενικός χρόνος, ο χρόνος των ρολογιών π.χ. τι ώρα θα συναντηθούμε; Γενικά ο χρόνος μέσα στη ζωή του κάθε ανθρώπου παίρνει διαφορετικές διαστάσεις ανάλογα με την ηλικία και την ψυχολογία του.
Για τον κάθε άνθρωπο χρόνος υπάρχει όσο υπάρχει στη ζωή. Μετά αρχίζει μια άλλη διάσταση του χρόνου η αιωνιότητα. Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος σημειώνει: «Χρόνος για κάθε άνθρωπο, όσο υπάρχει το σώμα στη ζωή. Μετά συνεχίζει να υπάρχει ο χρόνος, αλλά για τον άνθρωπο δεν έχει πια νόημα».
Ο χρόνος μπαίνει στη ζωή μας άλλοτε διακριτικά, άλλοτε αδιάκριτα και γίνεται παρατηρητής, κριτής, δάσκαλος, καθοδηγητής. Είναι άτεγκτος, σκληρός. Δεν χαρίζεται – όλοι γηράσκουν, όλοι πεθαίνουν με τον χρόνο. Δεν αλλάζει ιδιότητες «αεί, ων, ωσαύτως ων». Είναι πανδαμάτωρ (δαμάζει τα πάντα), οξειδώνει, σκουριάζει τα πάντα, μόνο τις μνήμες και τις αναμνήσεις σέβεται. Γι’ αυτό πολλές φορές τα δάκρυα του παρόντος είναι δάκρυα κάποιας μνήμης του παρελθόντος που πάλεψε με τον χρόνο και βγήκε νικητής.
Ο χρόνος κάνει τα όνειρα να σωπαίνουν και κατεβάζει την αυλαία στις επιθυμίες και τα σχέδιά μας. Και το πιο σπουδαίο: παραμένει απροσδιόριστος, ακατανόητος, μέγα πρόβλημα.
Σε έναν ύμνο των Χριστουγέννων ο υμνογράφος με πολλή παραστατικότητα διατυπώνει τον προβληματισμό του:
Τι θαυμάζεις Μαριάμ
τι εκθαμβήσαι το εν σοι
ότι άχρονον υιόν χρόνω
εγέννησα, φησί»
Εμείς οι απλοί θνητοί ας βγούμε στο μπαλκόνι της ζωής και ας φωνάξουμε προς «εαυτούς και αλλήλους»: ω ζωή, ωραία που είσαι, όταν προχωρείς συμφιλιωμένη με τον χρόνο σε παράλληλους δρόμους».


                                                                        Αθηνά Μαλτίδου - Παπαράλλη

Απολογισμός Προέδρου ΛΕΚ Ευτέρπης Σαμαρά για το 2013


Τα πεπραγμένα του σωματείου για το χρονικό διάστημα 1.1.2013 έως 31.12.2013 είναι τα εξής :
1.                  13 Ιανουαρίου :  Πραγματοποιήσαμε την κοπή της βασιλόπιτας για τα μέλη και τις φίλες μας στο ιδιόκτητο κτήριο μας.
2.                  Επίσης τον ίδιο μήνα κόψαμε βασιλόπιτα για όλα τα τμήματά μας.
3.                  13 Φεβρουαρίου διεξήχθη η ετήσια Γενική Συνέλευση.
4.                  22 Φεβρουαρίου  διοργανώσαμε ομιλία της ιατρού ψυχιάτρου-ψυχοθεραπεύτριας κ. Ξανθούλας Πιστοφίδου & της κοινωνιολόγου, Επίκουρος καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Δ.Π.Θ., κ. Σεβαστής Χατζηφωτίου, με θέμα «Σχέσεις γονέων - παιδιών»
5.                  8 Μαρτίου , τιμώντας την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, τα μέλη των Γυναικείων Σωματείων,  προσφέραμε το γεύμα της ημέρας σε συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας της χώρας μας.
4.                  13 Μαρτίουδιοργανώθηκαν Παραδοσιακά Αποκριάτικα παιχνίδια & χοροί,  για  τα παιδιά των μικρών χορευτικών ομάδων.
5.                  17  Μαρτίου, η μεγάλη χορευτική ομάδα , έλαβε μέρος στο έθιμο «Άναμμα της κούπας» στην Καλλιθέας Δράμας που διοργανώθηκε από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.
6.                  23  Μαρτίου , πραγματοποιήσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου μας εκδήλωση ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, «Ποιήματα και Έθιμα της Άνοιξης».
7.                  3 Απριλίου, διοργανώσαμε στο κτήριο μας , πολύπλευρη εκδήλωση, αφιερωμένη στην «Μαρί Κιουρί» με κεντρική ομιλήτρια την ιατρό μικροβιολόγο κ.  Βιολέτα Καλογεροπούλου.
8.                  12 Απριλίου, προσκυνήσαμε με μέλη και φίλες στην Ιερά Μονή Σίψα Δράμας ενόψει των Δ’ Χαιρετισμών.
9.                  14 Απριλίου , φιλοξενήσαμε στον χώρο μας την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Nathan Grinberg ‘’ Ντοκουμέντα ’’ με χορηγία του Προέδρου την Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας κ. Βίκτωρ Βενουζίου, εις μνήμη των 265 μαθητών που φοιτούσαν μέχρι και το 1941 στο εβραϊκό σχολείο, σημερινό Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας.
10.             20 Απριλίου οι μικρές χορευτικές ομάδες με θέμα « για να πάω στη Λαμπρή θα στολίσω το κερί » , κατασκεύασαν λαμπάδες. Τα τμήματα ζωγραφικής και δημιουργικού εργαστηρίου ασχολήθηκαν με ανάλογα θέματα.
11.             29 Μαΐου  πραγματοποιήθηκε το κλείσιμο της Λυκειακής  χρονιάς με την δραματοποίηση του λαϊκού παραμυθιού «η Νεράιδα και το μαντήλι της» συνδυασμένο με την εμφάνιση των ομάδων των μικρών χορευτών. Παράλληλα λειτούργησε έκθεση των έργων των παιδιών των τμημάτων ζωγραφικής και δημιουργικού εργαστηρίου.
12.             Μέσα στο Μάιο η Πρόεδρος και η Έφορος χορού μάθανε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στα παιδιά του 16ου Νηπιαγωγείου, με σκοπό τα παιδιά να τα παρουσιάσουν στη λήξη της σχολικής χρονιάς.
13.             1 Ιουλίου πήραμε μέρος στην 7η χορευτική συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Καβάλας στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων .
14.             6 Ιουλίου συμμετείχαμε με την μεγάλη χορευτική μας ομάδα στο 1ο Πανελλήνιο πολιτιστικό αντάμωμα στη Θράκη που έλαβε χώρα στη κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Συνδιοργανωτές ήταν το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης και η Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης.
15.             9 Ιουλίου οι μικροί χορευτές μας έλαβαν μέρος στην εκδήλωση του εργαστηρίου παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής της κ. Σοφίας Νεοχωρίτου.
16.             6 - 8 Σεπτεμβρίου, με την χορευτική ομάδα παραστάσεων συμμετείχαμε στης στο 1ο Βαλκανικό Λαογραφικό φεστιβάλ ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης Nedelino της Βουλγαρίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου πολιτισμού της Βουλγαρίας.
17.              7 Σεπτεμβρίου , συμμετείχαμε με την μικρή χορευτική μας ομάδα στην 2η Πανελλήνια παιδική- εφηβική χορευτική συνάντηση στην Κάτω Καμήλα του Δήμου Σερρών.
18.             Από τον Σεπτέμβριο του 2013 το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, απέκτησε δική του στήλη «η Γωνιά του Λυκείου» σε δύο τοπικές εφημερίδες της πόλης μας, την ΠΡΩΙΝΗ & τον ΕΝΗΜΕΡΟ. Αρθρογραφεί μία φορά τον μήνα το μέλος της Γενικής μας συνέλευσης, η φιλόλογος, κυρία Αθηνά Μαλτίδου - Παπαράλλη. Τα θέματα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα είναι: Μακεδονικός αγώνας- Παύλος Μελάς- Ναταλία Μελά,  Οι παραδόσεις στοιχεία ταυτότητας των λαών, Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος, Οι Τρείς Ιεράρχες και οι παιδαγωγικές αρχές του Ιωάννη του Χρυσόστομου.
19.             3-6 Οκτωβρίου,  η Πρόεδρος και έξι μέλη του Δ.Σ. συμμετείχαμε στο 16ο Πανελλήνιο συνέδριο Λυκείου των Ελληνίδων στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, με θέμα "Γυναικείοι προβληματισμοί και αναζητήσεις σήμερα".
20.              9 Οκτωβρίου τελέστηκε ο ετήσιος Αγιασμός για την έναρξη της νέας χρονιάς.
21.             16 Οκτωβρίου , επισκέφτηκαν τον χώρο μας οι Ρόταρι Δυτικών Συνοικιών.
22.             20 Νοεμβρίου,  σε ραδιομαραθώνιο τοπικού σταθμού της πόλης μας, που έγινε με πρωτοβουλία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Καβάλας,  συνεισφέραμε οικονομική βοήθεια, για τους γιατρούς του κόσμου προς εμβολιασμό παιδιών της περιοχής μας.
23.             25 Νοεμβρίου, ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των φύλων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών πραγματοποίησαν ανοιχτή εκδήλωση στο Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας.
Ως μέλη της επιτροπής ( με την  Ένωση επιστημόνων γυναικών Καβάλας, το παράρτημα της Ένωσης Γυναικών Καβάλας και τον Σοροπτιμιστικό όμιλο Καβάλας) παραχωρήσαμε την  αίθουσα εκδηλώσεων στο κτίριο μας.
24.             20 Δεκεμβρίου, συμμετείχαμε στις εορταστικές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας, στον Δημοτικό κήπο, στο σπιτάκι του Άη-Βασίλη, με τα τμήματα της ζωγραφικής και το Δημιουργικό Εργαστήρι. Ανάλογες εκδηλώσεις στο πνεύμα των ημερών έλαβαν χώρα στο Λ.Ε.Κ. στα τμήματα χορού και στο τμήμα ‘’αγαπώ και μαθαίνω την παράδοση.’’
25.             21 Δεκεμβρίου, οργανώσαμε Χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό γλέντι, σε κέντρο διασκέδασης της πόλης μας.
26.             23 Δεκεμβρίου, το βράδυ οι μικροί χορευτές μας με τους δασκάλους τους, τις μητέρες και κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου, με συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων , ψάλλαμε τα κάλαντα, στον Δήμαρχο και στην αγορά της πόλης μας.
27.             28 Δεκεμβρίου, οι δάσκαλοι των μικρών χορευτικών ομάδων και της εφηβικής εκπροσώπησαν το Λύκειο σε σεμινάριο παραδοσιακών χορών – παράσταση, που διοργανώθηκε από πολιτιστικό σύλλογο της πόλης , με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Μέρος των εσόδων  διατέθηκαν στην Παιδόπολη Καβάλας.
28.             Λάβαμε μέρος στις εθνικές παρελάσεις, σε όλες τις συναντήσεις  και εκδηλώσεις των γυναικείων σωματείων της πόλης μας, καθώς και σε όλες τις προσκλήσεις των τοπικών φορέων. Στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Καβάλας και στις συναντήσεις της Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλλων Δήμου Καβάλας.

29.             Η έγκριτη φιλόλογος συγγραφέας της πόλης μας, κ. Αγγελική Κιουρτσή Μιχαλοπούλου, εδώ και 4 χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, εισχώρησε στα αρχεία του σωματείου μας, ύστερα από την άδεια του Δ.Σ. και έγραψε την ιστορία του Λ.Ε.Κ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, με  στόχο την έκδοση του βιβλίου - λευκώματος, αντάξιο της ιστορίας του Λυκείου μας και της πόλης της Καβάλας. Ήδη έχει παραδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή σε εκδοτικό οίκο . Ευχαριστούμε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γεώργιο Παυλίδη , που πίστεψε στην προσπάθειά μας και με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιαννακίδη εξασφάλισε από το ταμείο της Περιφέρειας το αρχικό ποσό για την έναρξη της έκδοσης. Επίσης  ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Σιμιτσή, την κ.  Ισμήνη Γκότση, εκπρόσωπό μας στο Κεντρικό από το 1987 , τον κ. Βίκτωρ Βενουζίου , πρόεδρο της Ισραηλίτικης κοινότητας Καβάλας για την οικονομική ενίσχυση  της έκδοσης του βιβλίου μας, καθώς και όλους όσους έχουν συνδράμει για τον σκοπό αυτό.  Περιμένουμε και την δική σας βοήθεια, ώστε να φέρουμε εις πέρας το μεγάλο αυτό έργο.

30.             Ευχαριστούμε τους δωρητές και χορηγούς που τα τέσσερα αυτά χρόνια μας στήριξαν  υλικά και οικονομικά και μας εμπιστεύτηκαν οικογενειακά τους κειμήλια.

31.             Ευχαριστούμε τις Προέδρους και τα μέλη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Καβάλας και της Ένωσης Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας για τις μηνιαίες συναντήσεις τους, στην αίθουσά μας,   το Σ.Ε.Ο. , το Ωδείο ΑΜΘ και όσους συλλόγους και φορείς,  έχουν πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στους χώρους μας, στηρίζοντας το έργο του Λ.Ε.Κ.

Ευχαριστούμε εσάς που είστε πάντα δίπλα μας και στηρίζετε το έργο μας.
Σήμερα λήγει η θητεία του Δ.Σ. που πριν από τέσσερα χρόνια εσείς τα μέλη της Γ.Σ. μας επιλέξατε με την ψήφο σας. Προσπαθήσαμε και πιστεύουμε ότι καταφέραμε να εκπροσωπήσουμε το ΛΕΚ όσο καλύτερα μπορούσαμε. Βασικό μας μέλημα η ασφάλεια και ομαλή λειτουργία του κτηρίου. Έγιναν και θα συνεχίσουν οι εργασίες συντήρησης , όσο επιτρέπουν τα οικονομικά. Με την καθημερινή φροντίδα, από το υπόγειο έως αυτήν εδώ την αίθουσα θεωρούμε ότι το διατηρήσαμε σε καλή κατάσταση. Αυτό αποκομίσαμε και από όλους όσους μας επισκέφτηκαν αυτά τα 4 χρόνια. Συμπολίτες μας, πολιτιστικοί σύλλογοι τους οποίους εμείς καλέσαμε για σύσφιξη σχέσεων και συνεργασίας είτε σε χορευτικές εκδηλώσεις όπως η Παναγία, Αντισσάρα, είτε σε κοινές εκδηλώσεις  όπως με τους Δυτικομακεδόνες για τον Μακεδονικό Αγώνα.
Δύσκολη θητεία, η οικονομική κρίση στέρησε το σωματείο μας από χορηγίες. Δυναμικά όμως με σκληρή δουλειά και δίνοντας θάρρος η μία στην άλλη υιοθετήσαμε ιδέες , επινοήσαμε και δημιουργήσαμε νέα τμήματα: Ζωγραφική για μικρά παιδιά και ενήλικες, το Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας «παρέα με τον Άκη το όμορφο γλαράκι», το παραδοσιακό εργαστήρι «κόκκινη κλωστή δεμένη», το χορός και κίνηση, εκμάθηση παραδοσιακών κρουστών για παιδία και ενήλικες , μαθαίνω και αγαπώ την παράδοση.
Στήσαμε το μαγαζάκι μας με χειροποίητα είδη προς πώληση, προχωρήσαμε με την βοήθεια των χορευτών μας σε ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού.
Έγινε διαχείριση και αρχειοθέτηση των δημοσιευμάτων τύπου από το 1945 έως σήμερα.
Εκμεταλλευτήκαμε όλες τις ευκαιρίες που μας παρουσιάστηκαν  προβάλλοντας το έργο και τους σκοπούς του Λυκείου : με την διανομή φυλλαδίων, την ένταξή μας σε έντυπο οδηγό της πόλης μας, επαφές με διαφόρους φορείς , ξεναγούς, συνεργασία με  όμορα Λύκεια και το Κεντρικό.
Με δική μας  πρωτοβουλία στείλαμε επιστολές συνεργασίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπ/ση Ν. Καβάλας. Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί και ξεναγηθεί στους χώρους μας 300 μαθητές με τους συνοδούς  εκπαιδευτικούς τους, καθώς μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας.
Προσπαθήσαμε και εξασφαλίσαμε την συμμετοχή των χορευτικών μας ομάδων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Πραγματοποιήσαμε εσωτερικό σεμινάριο παραδοσιακών χορών.
Η έλλειψη εξοπλισμού όχι μόνο δεν μας εμπόδισε αλλά μας οδήγησε σε άλλα μονοπάτια γεμάτα από συνεργασία, θετικό πνεύμα, διάθεση, μεράκι.
Προχωρήσαμε  σε εκδηλώσεις, που μας χάρισαν όμορφα απογεύματα παρέα με  εσάς , όπως αφιέρωμα στον κ. Θεμιστοκλή Ανανιάδη με θέμα « ο Καφές και η ιστορία του», «Κόσμημα και παραδοσιακή φορεσιά» με την κ. Άννα Βαγενά από τον Βόλο, το αφιέρωμα στην «Μαρί Κιουρί» με πλοηγό την βιοπαθολόγο κ. Βιολέτα Καλογεροπούλου,
Για εμάς κάθε εκδήλωση ήταν πρόκληση,  από το χρώμα, το ύφος και το ενδιαφέρον που θα έχει.
Στηρίξαμε την δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, γνωστοποιήσαμε σε οργανισμούς και φορείς την πρόθεσή μας να συμμετάσχουν ευπαθείς ομάδες της πόλης στα διάφορα τμήματά μας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Συμμετείχαμε σε όλες τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Πλαισιώσαμε με χορευτές μας ντυμένους με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές επίσημες εκδηλώσεις και τελετές. Οργανώσαμε με την βοήθεια των χορευτών μας δράση με εκμάθηση παραδοσιακού χορού, σε αθλητές  των Special Olympics , που επισκέφτηκαν την Καβάλα πόλης Αμφυτρίων.
Ακούσαμε με ενδιαφέρον την ομιλία του ιατρού κ. Θρασύβουλο Πανταζή «Γυναικεία ακράτεια», την παιδίατρο κ. Λία Κυρανούδη «Πρώτες βοήθειες σε βρέφη και παιδιά» και την ψυχίατρο-ψυχοθευραπεύτρια κ. Ξανθούλα Πιστοφίδου με την κοινωνιολόγο κ. Σεβαστή Χατζηφωτίου «Σχέσεις γονέων-παιδιών».
Παρακολουθήσαμε με κατάνυξη τους Δ’ Χαιρετισμούς σε μοναστήρια της περιοχής μας. 
Όλα αυτά είμαστε σίγουρες ότι δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς συνεργασία, θετικό πνεύμα, υπομονή , επιμονή και με ένα συγκεκριμένο στόχο την εύρυθμη λειτουργία του σωματείου.
Το ταξίδι αυτό έφτασε στο τέλος του. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά ως πρόεδρος όλα τα μέλη του Δ.Σ. που μου εμπιστεύτηκαν την θέση αυτή. Μαζί εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Εσάς που με την ψήφο σας πριν 4 χρόνια μας εμπιστευτήκαμε το τιμόνι του σωματείου.

Στο νέο ταξίδι που θα ξεκινήσει με επιβάτες που εσείς σήμερα θα ορίσετε με την ψήφο σας. Ας ευχηθούμε να υπάρχει συνέχεια στο έργο του Λυκείου, επίτευξη νέων στόχων και σύμπνοια  στις σχέσεις των συμβούλων του Δ.Σ.

Γενική Συνέλευση Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

            Καλούνται  τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου του έτους 2014, ημέρα  Τετάρτη και ώρα 6.00 μμ στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου  Βαλκανικής Λαογραφίας στην Καβάλα-Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, στη συμβολή  των οδών Ευγενίου Ιορδάνου και Αριστείδου (πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου).  Στην Συνέλευση αυτή  θα πραγματοποιηθούν Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής. Τα μέλη μπορούν να καταθέτουν αίτηση υποψηφιότητας μέχρι τις 4-2-2014 στα γραφεία του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας καθημερινά εκτός Τετάρτης, Σαββάτου και Κυριακής τις ώρες 6.00-8.00 μ.μ.. Οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν και ταχυδρομικά στην διεύθυνση  του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας  (ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΙΟΡΔΑΝΟΥ–ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ   Τ.Κ. 65302 ΚΑΒΑΛΑ).


Θέματα ημερησίας Διατάξεως:

1.      Έκθεση πεπραγμένων και οικονομικός απολογισμός για το χρονικό διάστημα από 1-1-2010 ως 31-12-2013.
2.      Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
3.      Έγκριση πεπραγμένων και οικονομικού απολογισμού ετών  2010-2013.
4.      Οικονομικός προϋπολογισμός για τη διαχειριστική χρήση 1-1-2014 ως  31-12-2017.
5.      Έγκριση οικονομικού προϋπολογισμού διαχειριστικής χρήσης 1-1-2014 ως 31-12-2017.
6.      Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.
7.      Αρχαιρεσίες  για εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.  
  

Παρακαλούνται θερμά τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης για την προσέλευσή τους, προκειμένου να επιτευχθεί η υπό του καταστατικού προβλεπόμενη απαρτία. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου στην Γενική Συνέλευση έχουν μόνο τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη, προς τούτο δε στην είσοδο της Συνέλευσης θα ευρίσκεται  η Ταμίας του ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας για την τακτοποίηση των σχετικών οικονομικών  εκκρεμοτήτων των μελών. 
 
            Η επανάληψη της Γενικής Συνέλευσης σε περίπτωση μη επίτευξη απαρτίας θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη στον ίδιο χώρο και  την ίδια ώρα. 
     
                                          
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 



ΕΥΤΕΡΠΗ ΣΑΜΑΡΑ                                               ΜΑΡΙΝΑ  ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ                    



Η γωνιά του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας - ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


Έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου, η γιορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας, γιορτή κατά την οποία αναφερόμαστε στις τρεις εξέχουσες μορφές της Ιστορίας της Εκκλησίας και της Ιστορίας των Γραμμάτων, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Για την προσωπικότητά τους μόνον εγκώμια μπορεί να πει κανείς. Τρεις διανοούμενοι που τους χαρακτηρίζει ο Χριστιανικός βίος – θεωρία και πράξη σε μια θαυμαστή σύζευξη. Τους χαρακτηρίζει ακόμη η απαράμιλλη φιλανθρωπία, η διοικητική ικανότητα, η μόρφωση, κι ακόμη τους διακρίνει η γνώση της «θύραθεν σοφίας», δηλαδή η αρχαιογνωσία. Δεν τους λείπει η συγγραφική δεινότητα, η γοητευτική ρητορική τέχνη, η παρρησία που δεν κάμπτεται μπροστά σε αυτοκρατορικά αξιώματα, ούτε στις απειλές τους.
Σπούδασαν αρχαία φιλολογία, τη θαύμασαν, την αγάπησαν, άντλησαν από αυτήν πολύτιμη γνώση και θεμελίωσαν την Ελληνορθόδοξη Παράδοση. Έγιναν οι μεγάλοι «δογματικοί πατέρες της Εκκλησίας, οι σοφοί ανατόμοι του «σώματος της κοινωνίας». Απομονώνονται και μελετούν τη «φύση του ανθρώπου» ως όντος λογικού, φύση που ορίζεται και προσδιορίζεται από τα πάθη και τις αδυναμίες του, αλλά και από τις αρετές του. Επιδιώκουν και αγωνίζονται να ενσταλάξουν αισιοδοξία και ελπίδα στις ταραγμένες ψυχές του νέου ανθρώπου. Σ’ αυτή τους την προσπάθεια αντλούν βοήθεια από τους αρχαίους φιλοσόφους (Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη).
Ο αιώνας που έζησαν και δημιούργησαν οι Τρεις Ιεράρχες δικαιολογημένα ονομάσθηκε «χρυσούς αιών της Εκκλησίας».
Περίλαμπρη θέση ανάμεσά τους έχει, για τις παιδαγωγικές του αρχές, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος με πολλή αγάπη για την διαπαιδαγώγηση των νέων αναφέρεται 1) στη φύση των ανθρώπων, 2)στην αγωγή, και 3) στον παιδαγωγό.
Η ανθρώπινη φύση δύσκολα πειθαρχεί, γιατί έχει τη διάθεση, την «προαίρεση» άλλοτε να προτιμά το καλό και άλλοτε το κακό.
Έργο του παιδαγωγού, γράφει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, είναι με την τέχνη του να βελτιώνει τη φύση του νέου : «της τέχνης ταύτης ουκ έστιν άλλη μείζων. Τι γαρ ίσον του ρυθμίσαι ψηχήν και διαπλάσαι νέου διάνοιαν;» (Από την τέχνη της αγωγής δεν υπάρχει άλλη μεγαλύτερη. Γιατί ποια άλλη τέχνη είναι ίση με την αγωγή στο να ρυθμίσει και να διαπλάσει τον νου του ανθρώπου;)
Για τη σωστή αγωγή απαραίτητες προϋποθέσεις είναι :
-          αγάπη εκ μέρους των γονέων και των εκπαιδευτικών.
-          Ο παιδαγωγός, ο δάσκαλος, για να είναι αποδοτικός, πρέπει να χρησιμοποιεί τον διάλογο με πραότητα και επιείκεια : «μετ’ επιεικείας αυτοίς (τοις νέοις) διαλεγώμεθα, ουδέν γαρ, ουδέν επιεικείας και πραότητος ισχυρότερον», «ου μετ’ απειλής και ύβρεως, αλλά μετά κολακείας και προσηνείας πολλής προς τα παιδία διαλεξώμεθα». (Να συζητάμε με τα παιδιά όχι με απειλές, αλλά με καλοσύνη και καταδεκτικότητα).
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρεται και στους πρώτους φυσικούς παιδαγωγούς, τους γονείς. Γράφει : Ο καθένας από σα τους γονείς, πατέρες και μητέρες, να γίνεστε, να είστε αγαλματοποιοί, λιθοξόοι και να κατασκευάζετε τα παιδιά σας θαυμαστά αγάλματα, αφαιρώντας –ως πελεκητές της πέτρας- κάθε περιττό και άχρηστο (αδυναμίες, ελαττώματα) και να προσθέτετε, να καλλιεργείτε ότι ωφέλιμο και χρήσιμο, να παρακολουθείτε κάθε μέρα τα παιδιά σας ποιο προσόν έχουν, ώστε να αυξάνετε, και ποιο ελάττωμα, για να το εξαλείψετε. Μην αποθαρρύνετε τα παιδιά σας στις αποτυχίες τους, παραμείνετε κοντά τους πριν από το σφάλμα, μα προπαντός μετά το σφάλμα. Έχετε την αγκαλιά σας ανοιχτή και τα χέρια απλωμένα για βοήθεια.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος τονίζει προς τους γονείς τη μεγάλη αλήθεια : «Τούτο έστιν ο την οικουμένην ανατρέπει πάσαν, ότι των οικείων αμελούμεν παίδων» (αυτό είναι εκείνο που φέρει τον κόσμο άνω – κάτω, το ότι αδιαφορούμε οι γονείς για τα παιδιά μας).
Η σύγχυση και η αναστάτωση της εποχής μας κάνει τόσο επίκαιρη αυτή την αλήθεια.


                                                                    Αθηνά Μαλτίδου - Παπαράλλη